Kuchnia domowa we Wrocławiu – gdzie zjeść?

Na Rynku we Wrocławiu nie brakuje restauracji z najróżniejszą kuchnią – azjatycką, włoską czy grecką. Wiele osób jednak szuka tradycyjnych dań polskich oraz domowych obiadów. Poniżej podpowiadamy, gdzie możecie znaleźć takie potrawy.

Bar Domowe Obiady, ul. Sępa Szarzyńskiego 67 B

To niewielki bar i bardzo niepozorny. Dwupoziomowy lokal z kilkoma stolikami może nie zachęca do wejścia, gdy patrzy się na niego z zewnątrz. Wszystkie dania powstają jednak na miejscu i są prawdziwie domowe. Zjecie tu m.in. kotleta schabowego, smażoną pierś z kurczaka, pierogi ruskie, naleśniki, barszcz ukraiński, placki ziemniaczane i inne dania, które kojarzą się z rodzinną atmosferą. Typowy osiedlowy bar, z opcją zjedzenia przy jednym z kilku stolików na miejscu lub zabrania dań na wynos.

Bistro Kluska, ul. Racławicka 3/5

W menu znajdziemy m.in. zupy, zestawy obiadowe i dania specjalne – jak m.in. łosoś z pieca z sałatkami i frytkami. Nasze serca skradł żurek, tradycyjny schabowy, pierogi z mięsem oraz kotleciki wegetariańskie z surówkami, kaszą, ziemniakami albo frytkami. Pyszne są też kluski śląskie! Ciekawą opcją w menu jest także szarpana wołowina z różnymi dodatkami, serwowana w bułce. Można zjeść tu na miejscu albo zamówić wybrane dania online z dostawą. 

Bar U Królika, ul. Wawrzyniaka 9 B

To kolejny niepozorny lokal na Krzyckiej, a jednak warto do niego zajrzeć i zamówić obiad. Ich specjalnością są pierogi, które robią na miejscu i ze smakiem, ale godne uwagi są też inne dania, w tym zupy. Plusem jest też brak stałego jadłospisu. Zmienia się on w zależności od sezonu, codziennie można zjeść coś innego. 

Pierogarnia kuchnia domowa, ul. Legnicka 23

W menu są pierogi, specjalność lokalu, ale także naleśniki, zupy oraz zestawy obiadowe. Polecamy między innymi bitki, pieczeń czy kotleta drobiowego, makarony, a także – oczywiście! – pierogi domowe, ręcznie klejone, bez użycia maszyn. W menu pojawiają się różne rodzaje pierogów.

K, f: Pexels/pixabay