Gdzie na curry we Wrocławiu?

Curry wrocław

Planujesz weekend w stolicy Dolnego Śląska? Zastanawiasz się, które knajpki we Wrocławiu są godne uwagi? Tym razem podpowiemy Ci, gdzie warto wybrać się na aromatyczne curry!

Curry – aromatyczne danie kuchni indyjskiej

Curry to wspaniałe danie kuchni indyjskiej. Składa się z dużej ilości warzyw, ew. sera lub tofu, mięsa, ryb lub owoców morza, które przyrządza się w specjalnym sosie na bazie mleka kokosowego. Występuje w wielu odmianach i pozwala na wiele wariacji – można też przygotować je o różnym stopniu pikantności, np. zielone, czerwone, żółte itd. Najczęściej podaje się je z ryżem, mimo że nie jest to konieczne.

Mieszanka curry – smak przypraw

Warto wiedzieć, że „curry” może oznaczać coś innego, zależnie od regionu, państwa itd. W Europie to przyprawa o charakterystycznym smaku. Składniki mieszanek curry to m.in. kurkuma, imbir, kolendra, czosnek, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, pieprz, cynamon i goździki. Z kolei w niektórych odmianach indyjskiej kuchni to potrawa przypominająca zupę z jogurtu przyrządzaną na bazie jogurtu, masła klarowanego i cieciorki oraz przypraw.

Gdzie wybrać się na curry we Wrocławiu?

W restauracjach indyjskich i tajskich najczęściej serwowane jest curry jako gęste danie z ryżem – czerwone, zielone lub żółte. Gdzie wybrać się we Wrocławiu na curry? Mamy swoje 3 typy – przekonajcie się, gdzie Wam zasmakuje najlepiej!

Mango Mama – kawałek Azji na talerzu. Restauracja zlokalizowana jest przy ul. Świętego Mikołaja 77, w ścisłym centrum Wrocławia, a drugi lokal w dzielnicy Nadodrze (ul. Jedności Narodowej 77). Zjecie tu wiele wspaniałych potraw, m.in. coconut lime – zupę gotowaną na bazie mleczka kokosowego, surówkę mango colesław z sosem z tego dojrzałego owocu, butter makhani, chlebek pszenny naan, korma, chicken tikka – pieczone w tandoor kawałki kurczaka, tikka masala, daal z soczewicy, pad thaia, chrupiące sajgonki, kilka odmian curry (m.in. pikantne zielone i ogniste czerwone), grillowane mięsa, gyoza – japońskie pierożki, popularne satay chicken – kawałki piersi z kurczaka z grilla w marynacie z oszeszków arachidowych itd. Na uwagę zasługują też pyszne koktajle.

To kulinarna podróż do Azji – orientalne dania przyrządzają kucharze z Goa, Mumbaju i Delhi, nie szczędząc wspaniałych przypraw bezpośrednio z Indii. Przekonacie się tu, że kuchnia to jeden z najlepszych sposobów, aby poznawać obce kultury.

Curry House. W menu znajdują się tradycyjne dania z Indii – zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Warto skosztować potraw mistrzów kuchni indyjskiej, specjalnością lokalu są potrawy z pieca Tandoor (z kurczaka, jagnięciny, domowego sera (Paneer) przyprawione mieszankami ziół i marynatami. Dania w tradycyjnych glinianych piecach Tandoor zachwycają smakiem, ale polecamy też inne przysmaki, np. fish curry, curry z krewetkami, kruche pierożki samosa, chicken tikka, najróżniejsze odmiany smażonego ryżu z przeróżnymi dodatkami, biryani, indyjskie placki z pieca Tandoor. Codziennie możecie też zjeść tu smaczny lunch za 24 zł lub minilunch za 16 zł.

Masala Grill. Restauracja serwuje dania kuchni wschodniej, łącząc tradycyjne receptury z Półwyspu Indyjskiego z europejskim stylem. Indyjskie potrawy przyrządzają kucharze na oczach gości. Zamówcie m.in. tradycyjne placki naan, mięsa i ryby grillowane w piecu z węglem drzewnym, własnej produkcji sery, zupy, dania z pieca Tandoor, różne odmiany biryani oraz curry itd. oraz wspaniałe desery. Polecamy m.in. Masala Mango Special, czyli puszysty krem z lodami śmietankowymi. Jeśli chcecie spróbować tej kuchni, zamówcie menu degustacyjne – to niemal jak wyprawa do Indii!

K / pixa / Taken